Pressupostos participatius 2015

Pots consultar la memòria completa aquí.

La primera edició dels pressupostos participatius a Vic es va fer el 2015, va afectar tota la ciutat i va disposar d’un pressupost de 200.000€. El procés va començar, de fet, el setembre del 2014 amb les Taules de Participació, uns espais en els que durant dos mesos la ciutadania va debatre i consensuar les regles del joc del propi procés, va fer una diagnosi de la realitat de la ciutat i va elaborar 17 propostes per millorar Vic. Durant el 2015 es va dur a terme la validació de les propostes, la fase de votacions i la presentació dels resultats.

Per ordre de puntuacions rebudes, el resultat de les votacions va ser el següent:

 1. Habitatge per tothom
 2. Detecció de les necessitats ocultes de les persones grans
 3. Projecte renaixença
 4. Camins segurs per tothom
 5. Juguem segurs
 6. Connexió entre barris
 7. Civisme actiu
 8. Remodelació del parc del Passeig Pep Ventura
 9. Imatge i patrimoni
 10. Es tracta de conviure
 11. Espai de reutilització i transformació
 12. Conserge TIC

En termes relatius sobre la puntuació, “Habitatge per tothom” va aconseguir un 18.5% dels punts, “Detecció de les necessitats ocultes de les persones grans” el 16.3% i “Projecte Renaixença” el 13.4%.

Atès que el cost de la proposta “Habitatge per tothom” es va estimar en 185.000€, no es va preveure executar la segona proposta ja que amb la primera quedaria esgotada la partida destinada a pressupostos participatius.

 

Pressupostos participatius infantils

Pots consultar la memòria completa aquí.

Al llarg del curs, 2014-2015 es va posar en marxa per segona vegada el projecte de Pressupostos Participatius Infantils amb els nens i nenes de 6è de primària de les escoles de Vic, amb una dotació econòmica de 10.000€. També per segona vegada aquest projecte es va dur a terme en el marc del Consistori Infantil.

El model que es va consensuar amb l’Àrea d’Educació va ser un que combinés elements de democràcia representativa  – propis de la dinàmica del Consistori Infantil – amb elements de democràcia participativa – propis dels pressupostos participatius.

Les 5 propostes finalistes van ser:

 • “Rampes per a persones discapacitades”, de l’escola Pare Coll, classe 6è A. Consistia en la construcció de rampes en diferents punts de la ciutat a determinar fins a esgotar pressupost.
 • “Millorem els espais verds de la nostra ciutat”, de l’escola Pare Coll, classe 6è B. Consistia en condicionar els parcs de la ciutat amb arbres que fessin ombra, flors i mobiliari urbà a determinar.
 • “La circulació a Vic”, de l’Escola Andersen, proposta conjunta de 6è A i 6èB. Consistia en millorar carreteres abonyegades, voreres esquerdades, posar més passos de vianants, programar semàfors etc. fins a esgotar la partida.
 • “Neteja als carrers”, de l’Escola Sant Miquel dels Sants, classe 6è B. Consistia en posar cendrers a les papereres de la ciutat que no en tinguin fins a arribar a 10.000€
 • “Construcció de rampes i/o equipaments adaptats als parcs”, de l’Escola Estel. Consisteix en posar una petita rampa d’accés a la sorra de la Plaça Major des de la part empedrada per la banda del Merma; la resta de diners fins a esgotar els 10.000€ es destinaran a equipar algun parc infantil amb gronxadors adaptats.

La proposta guanyadora va ser la de “Construcció de rampes i/o equipaments adaptats als parcs”, de l’Escola Estel.