L’Ajuntament de Vic, a través del seu Consell Local de Cooperació, va organitzar una jornada dedicada a debatre el nou model de cooperació que s’ha de seguir pels propers 4 anys. Aquesta activitat s’emmarca dins el nou Pla director de cooperació 2013-2016 que està elaborant el mateix Ajuntament de Vic amb el suport de la Diputació de Barcelona.

La jornada es va celebrar el passat divendres, dia 25 d’octubre, al llarg del matí a la sala Mercè Torrents del Campus Miramarges de la Universitat de Vic i va comptar amb l’assistència de més de 70 persones. La inauguració va comptar amb la presència del regidor de Cultura i Ciutadania, Joan López i Carol;l’adjunt per la Internacionalització i la Formació continuada de la Universitat de Vic, Joan Masnou i la cap de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, Octavi de la Varga.

L’objectiu va ser generar un debat entorn el nou model de cooperació que haurà de ser el full de ruta a seguir pels propers 4 anys

Tot seguit el regidor d’Urbanisme, Toni Serrat, que precisament havia acabat d’arribar de Senegal, va poder explicar la seva experiència al país africà i en concret el gran problema que tenen aquests països amb temes dels residus i altres qüestions relacionades amb el seguiment dels projectes de cooperació que s’estan portant a terme concretament a Diatock.

El plat fort de la jornada va ser una taula rodona per tractar el present i el futur de la cooperació on es va comptar amb la presència de persones com el periodista i corresponsal a l’Àfrica i expert en conflictes internacionals, Bru Rovira; el president de al Coordinadora d’Associacions senegaleses de Catalunya i coordinador de l’àrea de desenvolupament d’ASICI (Associació per a la cooperació, la inserció social i la interculturalitat); Ababacar Thiakh, de la Coordinadora d’associacions senegaleses de Catalunya i coordinador de l’àrea de desenvolupament d’ASICI; Saoka Kingolo, president d’Espai Àfrica-Catalunya i Coordinador de la sectorial d’immigració de l’ANC; i Rita Marzoa realitzadora del programa Solidari de Catalunya Ràdio.

Posteriorment es van fer grups de treball per tal de debatre els punts plantejats a la taula rodona entorn al paper de les l’administració local, les entitats i altres actors al nord, és a dir, a casa nostra. Un segon grup va plantejar el debat sobre el paper del sud, de les contraparts, del destí dels fons enviats, de les necessitats i prioritats…. Finalment es va posar en comú les conclusions que hauran de servir de base del nou Pla director de cooperació. Les conclusions es van centrar en aprendre dels errors i reforçar els encerts, replantejar transversalment el model de cooperació i implicar a altres actors en la cooperació al desenvolupament, buscant estratègies com la responsabilitat social corporativa de les empreses, entre d’altres.

Vic va acollir una jornada dedicada a canviar cap a un nou model de cooperació