Ahir dimecres, la Sala Modernista del Casino de Vic va acollir la tercera edició del Dia del Voluntariat, un acte organitzat anualment en el marc de la Borsa del Voluntariat VA! Vic Acció! l’Ajuntament de Vic.

El Dia del Voluntariat, que vol ser un acte de reconeixement a les persones voluntàries de la ciutat, així com un espai de reflexió per debatre entorn el món del voluntariat, es va iniciar amb el lliurament del Premi Vic Acció! 2013 a Núria Casamitjana Caralt i Marià Vilaró Giralt, impulsors de l’Associació d’Acollida el Tupí. Manel Gutiérrez, històric col·laborador de l’entitat, en va destacar “que el voluntariat, entès com a sentit profund de la justícia social, ha format part de la seva vida amb la mateixa naturalitat que comporta de per si viure” i que “la Núria i en Marià han sigut i són un exemple de voluntariat compromès amb la ciutat i les persones”.

A continuació, es va donar pas a un vídeo d’homenatge a Casamitjana i Vilaró, realitzat per Ignasi Costa. Joan López, regidor de Cultura i Ciutadania, va fer entrega del premi que enguany ha estat una obra ceràmica realitzada de manera conjunta per l’artista Pep Madrenas i Gisel Castells, coguanyadora de la darrera Beca Ciutat de Vic.

El Tupí és una entitat establerta a la ciutat des de l’any 2004 que té per objectiu oferir àpats a aquelles persones amb dificultats, així com, acollir-los des de l’escolta i la companyia. A dia d’avui, ofereix entorn 40 àpats diaris, a part de proveir d’aliments per poder menjar a la nit i al cap de setmana a les persones que hi acudeixen. A més, l’associació compta amb prop de 50 voluntaris, en la seva majoria persones jubilades, que col·laboren activament amb l’associació.

El Dia del Voluntariat també va comptar amb una taula rodona sobre “La situació del voluntariat social a les entitats sense ànim de lucre en un moment de crisi econòmica”.  Va ser introduïda per Francina Alsina, presidenta de la Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS), i Eva Ribera, cap del Servei de Promoció de l’Associacionisme i el Voluntariat de la Generalitat de Catalunya. A més, per al debat es va comptar amb la participació de membres i representants d’associacions sense ànim de lucre vigatanes: Pep Freixa (Associació Tapís),  Jordi Molas (Associació Sant Tomàs) i David Puigsasllosas (Agrupació de Sords de Vic i Comarca). El debat es va centrar en el paper del voluntariat dins les associacions i les fronteres entre voluntariat, professió i món laboral. Finalment, seguint la iniciativa de les darreres edicions, també es va aprofitar l’acte per recollir aliments.

Recordem que la Borsa del Voluntariat VA! Vic Acció! reuneix a data d’avui més de 250 voluntaris de Vic i comarca i, per aquest 2013, ha promogut més de 50 accions de voluntariat en projectes d’entitats i institucions de Vic.

Es lliura el Premi Vic Acció! 2013 a Núria Casamitjana i Marià Vilaró, fundadors d’El Tupí