La Comissió Osona 2014, integrada per més de 30 membres, entre municipis, entitats, institucions i persones a títol individual, ha estat treballant des de la seva constitució, a principis del 2012, per a l’elaboració i la coordinació de totes els projectes que es posaran en marxa o se celebraran el proper 2014.

Tota aquesta tasca s’ha coordinat amb la Comissió del Tricentenari impulsada per la Generalitat de Catalunya. Aquesta comissió d’àmbit nacional va incloure, des dels principis, l’ermita de St. Sebastià al seu projecte Ruta 1714, que destaca els 10 monuments que van tindre una rellevància cabdal dins aquest període de la nostra història.

La Ruta 1714, promoguda per la Generalitat de Catalunya pretén donar a conèixer i revaloritzar el patrimoni, els escenaris, els monuments, els fets històrics i els personatges del període de la Guerra de Successió. La ruta està dissenyada com a projecte  cultural, històric i turístic i està composta per 10 espais centrals, que són:

. Barcelona – Centre Cultural del Born

. Cardona – Castell de Cardona

. Cervera – Universitat de Cervera

. Lleida – Turó de la Seu Vella

. Moià – Casa Rafael de Casanova

. Els Prats de Rei – Torre de la Manresana

. Sant Boi de Llobregat – Museu de St. Boi, Església de St. Baldiri, Tomba de Rafael de

Casanova

. La Seu d’Urgell – Castellciutat

. Talamanca – Castell de Talamanca

. Vic – Ermita de Sant Sebastià

Amb aquesta premissa, la Comissió Osona 2014, ha vingut treballant al voltant d’aquesta proposta, elaborant un projecte que es divideix en tres grans eixos:

. La museïtzació exterior de l’ermita de St. Sebastià.

. La Ruta 1714 Osona Pam a Pam, que pretén posar en rellevància els fets, els personatges i les dates d’àmbit comarcal més rellevants durant els fets de l’època i que complementa la ruta nacional.

. Les activitats i projectes culturals, lúdics i festius que se celebraran al llarg de l’any.

La museïtzació exterior de l’ermita de St. Sebastià consisteix en la recreació a mida natural dels 11 personatges que varen formar part del Pacte dels vigatans. Els personatges es reproduiran amb la màxima fidelitat possible mitjançant escultures de corten que s’ubicaran a l’exterior de l’ermita, i en les que hi haurà inscrita la biografia o aquella informació de cada personatge que, els historiadors implicats en el projecte, hagin pogut obtenir.

S’organitzaran visites guiades a l’ermita, que estarà oberta els caps de setmana i entre setmana a hores convingudes prèvia reserva.

La inauguració d’aquesta intervenció es preveu per al 9 de març de 2013.

La Ruta 1714 Osona Pam a Pam pretén posar de rellevància els fets, els personatges i les dates d’àmbit comarcal més rellevants durant els fets de l’època i que complementa la ruta nacional.

Aquesta ruta queda dividida en tres parts:

. La ruta central, que inclou els municipis de Montesquiu, Torelló, St. Hipòlit de Voltregà, Les Masies de Voltregà, Manlleu, Vic, Sta. Eulàlia de Riuprimer i St. Martí de Centelles.

. La ruta Montseny – Guilleries, que inclou els municipis d’Espinelves, St. Hilari Sacalm, Arbúcies i Viladrau

. La ruta Lluçanès, que inclou els municipis de St. Boi de Lluçanès, Perafita, Prats de Lluçanès, St. Martí de Merlès, St. Feliu Sasserra i Oristà.

Les activitats i projectes culturals, lúdics i festius, que se celebraran al llarg de l’any, es van iniciar amb algunes activitats prèvies, com la penjada de Banderes Negres o els actes de commemoració del tricentenari de la mort de Bac de Roda, i amb les primeres conferències del Cicle de conferències “Entre Espanya i Europa: Catalunya 1714”, promogudes per el Patronat d’Estudis Osonencs, Òmnium Cultural, la Uvic i l’Ajuntament de Vic.

Entre les activitats previstes per al 2014, entre moltes d’altres, hi trobem:

L’Acte commemoratiu que se celebrarà a Arbúcies al mes de gener, la Commemoració de la crema de Prats, La derrota Silent a Torelló, els Fets de la Gleva o el dia d’Osona al Born, en el que es presentarà les actuacions de la Comissió per al 2014, amb música en directe, tastets de representacions històriques i informació de les activitats i de St. Sebastià.

Donada la gran quantitat d’activitats previstes, s’anirà informant de la programació cada trimestre.

Un dels actes destacables serà la inauguració de la intervenció a st. Sebastià, prevista per al 9 de març.

Actes de commemoració del Tricentenari a la comarca d’Osona