El passat divendres l’Ajuntament de Vic va fer públics els resultats dels pressupostos participatius. La proposta guanyadora va ser “Habitatge per tothom” amb un resultat final del vot ponderat de 605,5 punts. Aquest projecte, pressupostat amb un valor de 185.000 euros es començarà a executar al llarg d’aquest any 2015 i consisteix en crear un nou servei vinculat a l’Oficina Local d’Habitatge de la ciutat que treballarà per disposar d’un cens actualitzat dels pisos buits; un cens de les unitats familiars que tenen dificultats per accedir a un habitatge; una borsa d’habitatges de lloguer just a preus assequibles i la gestió d’una borsa d’habitatge social.

 

Els pressupostos participatius és un projecte impulsat des de fa un any i es tracta de la primera experiència del consistori vigatà. Al llarg del període de votacions (durant aquest darrer mes de març) i després de validar cadascun dels vots, hi ha participat un total de 1.209 persones (3.77%). En aquesta línia, el regidor designat en aquest projecte, Iban Lapeira durant la presentació va destacar que “els resultats es poden considerar un èxit de participació si ho comparem amb dades d’altres municipis com Manresa, Girona o Porto Alegre en la seva primera edició”. D’altra banda, Lapeira també va posar èmfasi que les 17 propostes exposades al públic també eren proposades per la mateixa ciutadania i va reivindicar la necessitat de consolidar la iniciativa en el futur. Per la seva banda, el regidor de Cultura i Ciutadania, Joan López i Carol va voler agrair l’esforç de tot l’equip tècnic i a Lapeira per tirar endavant “un procés innovador i sense precedents a la ciutat”.

 

Durant la presentació pública dels pressupostos participatius, la tècnica en participació, Laia Vilademunt va explicar de forma detallada els resultats. Vilademunt va ressaltar que el vot ponderat ha donat lloc a que el criteri per establir el resultat final no sigui el nombre de persones que han votat la proposta sinó el nombre de punts que ha obtingut aquesta. És a dir, com que cada persona tenia 12 punts per repartir (3, 2, i 1 a cada llista), cada proposta ha rebut més punts que no persones l’han votat. Dit això, la proposta guanyadora pel que fa a propostes de cost superior a 5000 euros ha estat “Habitatge per tothom”. L’han votada 523 persones (un 43.25% de les persones que podien votar) i ha obtingut 605.5 punts (19% del total de punts). En segon lloc ha quedat “Detecció de les necessitats ocultes de les persones grans”. En aquest cas, tot i que l’han votada més persones, 547 (un 45.24% de les persones que podien votar), ha obtingut menys punts (535, 16% del total de punts) perquè la gran majoria de persones que l’han votada ho ha fet en segona o tercera opció. La proposta que ha quedat en tercer lloc ha estat “Projecte Renaixença”, que ha obtingut 376 vots (un 31,1% de les persones que podien votar) i 439.5 punts (13% del total de punts).

 

Pel que fa a la categoria de propostes de cost igual o menor a 5000 euros, les 3 propostes que s’han endut la dotació econòmica de 15.000 euros han estat: “Desfibril·ladors”, “Lavabos públics” i “Bancs i zones de descans”. En aquesta categoria si que hi ha correspondència entre el nombre de persones que ha votat cada proposta i els punts que aquesta ha obtingut: “Desfibril·ladors” l’han votada 750 persones (un 62% de les persones que han votat) i ha obtingut 847.5 punts (29% dels punts totals); pel què fa la proposta “Lavabos públics” l’ha votada 704 persones (un 58,2 % de les persones que han votat) i ha obtingut 721 punts (24% dels punts totals); i “Bancs i zones de descans” l’han votada 587 persones (un 48.5 % de les persones que han votat) i ha obtingut 555.5 punts (19% dels punts totals). En aquest cas, destacar que aquestes darreres 3 propostes s’executaran conjuntament amb la d’ ”Habitatge per tothom”.

 

Una vegada acabat el procés de votacions, l’Ajuntament de Vic, a partir del proper mes de maig constituirà una comissió de seguiment que vetllarà per la correcta implementació dels projectes i farà una avaluació del procés. Aquesta, que es reunirà periòdicament, estarà formada pels delegats de les Taules que van participar i pel personal tècnic de l’Ajuntament. A la vegada, realitzarà el seguiment de l’execució i el control pressupostari del projecte i també s’ocuparà de fer el traspàs d’informació a les assemblees corresponents durant el següent cicle.

“Habitatge per a tothom”, proposta guanyadora dels pressupostos participatius de Vic