Recentment l’Ajuntament ha posat en marxa un concurs públic per al projecte arquitectònic de construcció de la nova biblioteca.

En una primera fase s’han presentat 57 projectes urbanístics, dels quals un jurat n’haurà de seleccionar 5 que hauran de fer un avantprojecte en un termini de 2 mesos. Un cop presentats aquests avantprojectes, el jurat es tornarà a reunir i farà públic el guanyador, que disposarà d’un termini de 6 mesos per fer la redacció del projecte bàsic i d’execució.

Entre la presentació de projectes urbanístics i la selecció dels cinc avantprojectes finalistes, s’ha fet una pluja d’idees centrada en l’imaginari ciutadà de la biblioteca, de com somnien o què no hi hauria de faltar a la biblioteca. Una pluja d’idees o el brainstroming és una tècnica de producció d’idees lliure i espontani entorn un tema central. L’objectiu principal és generar idees independentment de qualsevol altra cosa. Les idees més creatives sorgeixen quan es fa en grup i no es limiten les respostes. Normalment es parteix d’una pregunta, un tema o un concepte.

En el cas de la nova biblioteca s’ha demanat a la ciutadania que opini lliurament sense restriccions a partir de dues preguntes concretes:

  • Com t’imagines la nova biblioteca?
  • No cal que hi hagi…………..

Entre els dies 11 i 13 de juliol s’han fet quatre sessions presencials amb la ciutadania: una al Casal Mossèn Guiteras, dues a la Biblioteca Joan Triadú i una al Centre cívic del Montseny. La ciutadania també ha pogut fer aportacions online a través del web www.novabibliotecavic.cat. La participació ha estat molt diversa i n’han sortit més de 400 idees, que s’han organitzat per àmbits temàtics i que es resumeixen en el següent quadre:

quadre resum 400 idees

Es tracta d’una actuació no vinculant que té per objectiu que els 5 arquitectes que han de desenvolupar l’avantprojecte disposin d’un llistat desordenat d’idees fetes per la ciutadania. Aquesta informació s’ha fet arribar als 5 arquitectes seleccionats per a que puguin disposar d’informació sobre el context social, cultural i l’imaginari de la ciutadà respecta a la nova biblioteca. Es deixa a les seves mans que incorporin o no les idees en el seu avantprojecte.

20160712_114048

 

+ info: www.novabibliotecavic.cat

Més de 400 idees ciutadanes per a la construcció de la nova biblioteca