Prop de 30 centres educatius d’Osona i el Ripollès participen aquest dijous, dia 17 d’octubre, a Vic al II Fòrums de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), aquest any sota el lema “La comunitat educativa com a transformadora del territori”. Són trobades territorials on alumnes i professors comparteixen experiències, propostes i idees entorn a la d’educació per a la sostenibilitat a l’escola i, per extensió, al territori. S’espera la participació d’unes 150 persones entre alumnes i mestres.

La trobada es farà a Vic, a l’escola de Música, a partir de les 9.30 h del matí fins a les 15.00h.

A l’acte de cloenda, que es realitzarà a les 14.30 h hi participarà l’alcaldessa accidental,Anna Erra, juntament amb Cristina Palés, cap del Servei d’Educació Ambiental del departament de Territori i Sostenibilitat, així com un representant dels alumnes i dels mestres participants al Fòrum.

Aquestes fòrums estan organitzats per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat conjuntament amb els ajuntaments de les localitats membres de la XESC, en aquest cas el mateix Ajuntament de Vic.

Els objectius d’aquestes trobades són :

·         L’intercanvi d’experiències entre el professorat i l’alumnat dels centres educatius que formen part de la xarxa.

·         Que el professorat conegui bones pràctiques d’educació per a la sostenibilitat a l’escola i debatre sobre els criteris que ha de tenir una actuació transformadora del territori.

·         Promoure la relació entre l’alumnat i el professorat dels centres educatius.

·         Implicar-se en la millora de l’entorn on es realitza el fòrum, amb una acció.

Des de fa més de 10 anys, tant la Generalitat de Catalunya – a través del Programa escoles verdes– com diferents ajuntaments – a través d’Agendes 21 escolars o Programes d’educació ambiental– impulsen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius, tot promovent la participació i implicació de tota la comunitat educativa.

Tots aquests programes tenen objectius coincidents. Per això, la Generalitat de Catalunya i un grup d’ajuntaments han acordat cooperar a fi que, mitjançant la coordinació i la suma d’esforços, aquestes iniciatives ambientals adreçades a la comunitat educativa es beneficiïn d’aquesta col·laboració institucional. Entre aquests Ajuntaments, hi ha el de Vic, que compta amb la participació d’11 centres educatius de la ciutat.

En aquest marc neix, l’any 2009, la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), formada per la xarxa d’escoles verdes i xarxes locals que promouen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya. Actualment, a Catalunya hi ha 1.146 escoles que formen part de la XESC.

Vic acull el II Fòrum de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya