A partir de la pròxima setmana es dóna el tret de sortida a la fase de votacions de les 17 propostes sorgides de la ciutadania i en referència als pressupostos participatius. Ahir es van donar a conèixer en el marc de l’Audiència Pública celebrada a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic.

Durant l’acte, el 2n tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Ciutadania, Joan López i Carol va afirmar que amb aquesta nova manera d’entendre la política “la ciutat pren protagonisme”. A la vegada va voler agrair l’esforç públicament de totes les persones que han participat en aquest procés per elaborar cadascuna de les propostes fent referència “el compromís que adquireixen amb la ciutat”. En la mateixa línia López i Carol remarcava la importància de la part noble de la política que avui s’exposa aquí “construint ciutat plegats” i fent una crida a la participació i reclamant que “aquesta ciutat té molt futur anant junts”.

Per la seva banda, el regidor de l’Ajuntament de Vic i designat com a president dels pressupostos participatius, Iban Lapeira va remarcar la importància i repte que suposa gestionar recursos des de la migradesa, i a la vegada va mostrar la seva satisfacció de la feina feta fins ara. Lapeira també va defensar aquesta nova manera de fer política i on la ciutadania ha de ser més participativa i activa en les polítiques de la ciutat, reclamant així una coresponsabilitat d’ella mateixa.

Després d’un treball intens per part de la ciutadania que ha participat activament a l’elaboració de les 17 propostes a través de diferents taules de treball ahir va tenir lloc l’audiència pública per exposar-les. Així, els diferents delegats van exposar a tots els assistents (ciutadania i càrrecs electes) una descripció de cadascuna de les iniciatives. Totes elles se centren a millorar la qualitat de vida dels vigatans i vigatanes i porten per títol “connexió entre barris”; “camins segurs per tothom”; “civisme actiu”; “conserge TIC”; “Es tracta de conviure”; “espai de reutilització i transformació”; “habitatge per tothom”; “imatge i patrimoni”; “juguem segurs”; “detecció de necessitats ocultes de persones grans”; “remodelació del parc del passeig Pep Ventura”; el “projecte renaixença”; “bancs. Zones de descans”; “restauració de petits monuments”; “lavabos públics”; “joves en moviment”; i “desfibril·ladors”.

Crida a la ciutadania per votar durant aquest mes de març

Durant l’audiència pública d’ahir la tècnica de pressupostos participatius, Laia Vilademunt va exposar el funcionament del procés de votacions. Tota persona empadronada a la ciutat de Vic i major de 16 anys té dret a votar. La votació es pot fer de forma virtual a través del web www.vic.cat/decidim, que serà operatiu del 3 al 31 de març; d’altra banda també es pot fer de forma presencial del 2 al 31 de març de forma itinerant en diferents espais: la primera setmana de març a l’Oficina de Turisme de Vic; la segona setmana al Centre Cívic Can Pau Raba; durant la tercera setmana al Centre Cívic del Montseny i, finalment la darrera setmana de març s’habiliten diferents llocs. Destacar que s’ha realitzat una exposició amb el detall de cadascuna de les propostes i serà itinerant en cadascun d’aquests emplaçaments citats anteriorment.

La tècnica de pressupostos participatius també va informar que no es tracta de votar una única proposta entre les 17, sinó que es podrà votar diferents projectes en dues llistes separades: una llista de propostes amb un valor igual o inferior a 5000€ i una segona llista amb les propostes situades entre els 5000€ i els 185.000€. Es demanarà que cada ciutadà voti i ordeni tres opcions per la llista de projectes iguals o inferiors a 5000€ i que voti i ordeni tres opcions per a la llista de propostes d’entre 5000€ i 185.000€. Cal recordar que la partida assignada per a poder desenvolupar els projectes seleccionats és de 200.000€.

La ciutadania proposa 17 propostes per Vic en el marc dels pressupostos participatius