El Consistori Infantil de Vic protagonitza l’edició monogràfica del número 5 de la revista Periscopi de la Diputació de Barcelona, publicada aquest dimarts 2 de juny. 


El Consistori Infantil de Vic, que enguany compleix 20 anys, és el protagonista en exclusiva del número 5 de la revista Periscopi, publicació bianual editada pel Servei de Participació Ciutadana de la Diputació de Barcelona. Aquest número de la revista, publicat aquest dimarts 2 de juny i difós en línia per a tots els ajuntaments de la demarcació de Barcelona, és una edició monogràfica íntegrament dedicada al consistori vigatà, el qual es posa com a exemple de bones pràctiques en participació ciutadana.

 L’article, titulat Un consistori infantil que fa vint anys. Visions des de la pràctica, explica com es treballa la participació i la democràcia a Vic al Consistori Infantil. El procés comença amb l’encàrrec que l’alcaldessa Anna Erra fa al consistori, constituït per 21 o 22 infants (cadascun d’ells representant de les classes de 6è de primària de les escoles del municipi, tant públiques com concertades). En aquest cas, l’encàrrec, proposat al Consistori Infantil de l’anterior mandat i que consistia en fer un catàleg de patrimoni vinculat al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), va acabar amb la creació d’una app que reunia 22 elements patrimonials de la ciutat i que es va lliurar a la regidoria d’Urbanisme.

En el darrer número de la revista Periscopi, Fabiola Mora, tècnica de participació ciutadana de l’Ajuntament de Vic, i Imma Martínez, tècnica de projectes de la Regidoria d’Educació, exposen amb tot detall i d’una manera molt didàctica com es treballen els conceptes de democràcia i participació al Consistori Infantil de Vic, a partir de jocs d’equip perquè els infants puguin entendre com funciona l’Ajuntament, què és un pressupost municipal, els ingressos i les despeses, l’assignació de partides a cada regidoria, etc. De fet, aquests jocs, elaborats amb materials propis, han estat cedits a altres ajuntaments i de tot aquest material pedagògic se n’ha fet una readaptació i una reedició, finançada per la Diputació de Barcelona.

En l’article sobre l’experiència del Consistori Infantil de Vic 2018-2019 s’explica com s’aconsegueix fer grup i minimitzar les desigualtats entre els consellers i les conselleres designades, com s’aconsegueix l’òptima representativitat, quins aspectes s’han anat millorant amb el pas dels anys i es fa una valoració molt positiva sobre l’impacte que pot tenir aquesta experiència en els noies i noies en un futur. Josep Ramon Soldevila, regidor de Ciutadania, Protecció Civil i Barris, Cooperació i Participació, celebra que el Consistori Infantil de Vic sigui “un referent de bones pràctiques de participació i un possible model per a altres consistoris” i agraeix la difusió de la Diputació de Barcelona.

Descarrega la revista en aquest enllaç

El Consistori Infantil de Vic, exemple de bones pràctiques en participació ciutadana