Els 29 nous consellers i conselleres infantils agafen el relleu als anteriors i, degut a la pandèmia, continuaran l’encàrrec de l’any passat de renovar un parc de la ciutat

 

Es constitueix el 22è consistori infantil de Vic

Anna Erra presideix la constitució del 22è consistori infantil

El 22è consistori infantil de Vic va quedar constituït ahir a la tarda, en un acte telemàtic presidit per l’alcaldessa Anna Erra i la regidora d’Educació, Elisabet Franquesa. A la constitució del consistori 2020-2021 van participar-hi els 29 consellers i conselleres del nou mandat –alumnes de 6è de primària de totes les escoles de la ciutat escollits democràticament pels seus respectius grups- i onze consellers i conselleres de l’anterior mandat. L’encàrrec que va assumir el nou consistori infantil va ser continuar i acabar el mateix de l’any passat, que consistia en remodelar un dels més de 100 parcs del municipi per fer-lo més sostenible, accessible, funcional i inclusiu.

Franquesa va donar la benvinguda a tots els assistents i dirigint-se als nous consellers i conselleres va explicar-los que al formar part del consistori infantil hi hauria cinc valors que treballarien: el diàleg, la participació, la democràcia, el respecte i el consens. “Us animo a aprendre aquests cinc valors; veureu com partint de la democràcia i parlant amb respecte, al consistori infantil s’arriba a consensos”, els va dir la regidora. Franquesa va admetre que degut a la pandèmia l’anterior mandat “ha sigut un consistori accidentat, no hem pogut acabar-lo, però el poc que heu fet ha sigut molt important per als que continuaran la vostra feina”. Tot seguit va donar pas als onze consellers/es infantils del mandat 2019-2020, els quals van exposar la seva experiència al consistori infantil.

Els antics consellers i conselleres van reconèixer que degut a la pandèmia, el confinament i les mesures sanitàries imposades durant tots aquests últims mesos, no haver pogut culminar el seu projecte al consistori infantil els provocava sentiments de frustració i tristesa. També van expressar que els hauria agradat poder continuar la tasca del consistori infantil per via telemàtica o amb videoconferències. Tot i així, la gran majoria van destacar que se n’emporten bons records, “l’oportunitat de conèixer gent nova i haver fet amics”, “una experiència inoblidable” o “l’oportunitat d’entendre com funciona l’Ajuntament per dins”. Aprofundir en temes com ara el pressupost municipal i la participació són alguns dels aspectes que més els ha agradat, tal com va quedar reflectit en el vídeo que a continuació es va projectar sobre el consistori infantil 2019-2020.

L’alcaldessa Anna Erra va agrair als antics consellers i conselleres la feina feta: “Sabem que ha sigut un any complicat, gràcies per ser-hi i per la vostra comprensió”. Com a representants dels seus respectius grups i escoles, l’alcaldessa va adreçar-los aquestes paraules: “Vosaltres formeu part de la història de la ciutat, sou la 21a edició del consistori infantil i de la feina que heu començat segur que ens en beneficiarem i l’acabarà el nou consistori”. També va recordar-los que, encara que no sigui fàcil, “a vegades s’han de prendre decisions, això és la política”. Erra va celebrar que els antics consellers i conselleres s’emportin una bona experiència així com també els va animar a continuar expressant el seu punt de vista: “M’agrada que sigueu crítics, que opineu i que ens ajudeu a millorar la ciutat”.

La constitució del nou consistori va continuar amb el nomenament dels 29 nous consellers i conselleres infantils, representants de dotze centres educatius de la ciutat: Anderesen, Dr. Joaquim Salarich, Estel, Guillem de Mont-rodon, La Sínia, Sentfores, Vic Centre, Vedruna, Fedac Vic, Sagrat Cor, Sant Miquel i Dominiques Vic. L’alcaldessa va encoratjar-los en la missió que tenen encomanda a partir d’ara dient-los que “saber escoltar i saber dialogar són valors que us poden ajudar tota la vida”. Com a portaveus de cada escola al 22è consistori infantil, va destacar-los: “Sereu la veu del que decidiu a les vostres classes, teniu un paper molt rellevant”.

Tot seguit Erra va anar nomenant personalment cadascun dels consellers i conselleres, els quals es van col·locar ells mateixos la venera que se’ls va fer arribar prèviament en una carpeta junt amb el dossier de la planificació del nou mandat i un diploma acreditatiu. En el moment de col·locar-se la venera els nous consellers i conselleres van expressar el seu desig de ser uns bons representants del seu grup classe al consistori infantil. L’alcaldessa els va convocar a fer-se un dia de manera individual la foto institucional.

A la part final de l’acte, Erra va fer l’encàrrec als nous membres del consistori infantil: reconvertir un dels parcs de la ciutat tenint en compte criteris de sostenibilitat, funcionalitat i inclusió. “Ens semblava important que vosaltres agafeu la feina començada i continueu amb l’encàrrec donat”, va dir-los. “A Vic tenim molts parcs, però voldríem que penséssiu quin seria el millor parc de la ciutat i que a final de curs ens el pugueu presentar”, va exposar-los. L’alcaldessa els va donar les gràcies “per ser-hi i per haver fet aquest pas” i els va animar a “treballar molt per a la ciutat i que un dia puguem anar a inaugurar el nou parc”.

 

Com funciona el consistori infantil

Els consellers i conselleres infantils són escollits per treballar l’encàrrec que els fa l’alcaldessa i l’equip de govern per a tot el curs, tot i que les sessions inicials es destinen a parlar de temes com ara la democràcia, la participació, el funcionament de l’Ajuntament, el pressupost municipal i el ple, acompanyats per l’equip tècnic de l’Ajuntament.

En una següent fase es debatrà amb els consellers com han de ser els parcs de la ciutat i quines característiques han de tenir. A partir d’aquí se’ls proposaran tres parcs públics que reuneixin les condicions anteriors i els consellers i conselleres infantils hauran d’escollir-ne un en el transcurs d’un ple.

Els consellers i les conselleres infantils actuen d’interlocutors amb la resta dels companys de classe, als quals els fan arribar els coneixements adquirits a les sessions realitzades a l’Ajuntament i de qui recullen idees i propostes que després es traslladen a les sessions de l’Ajuntament, on es debaten conjuntament amb els consellers i les conselleres d’altres escoles. Enguany, tenint en compte la situació de pandèmia actual, s’ha demanat que tots els membres del consistori infantil reuneixin les habilitats i disposin de l’equip informàtic necessari per poder fer les sessions en línia. D’aquesta manera es vol assegurar que el consistori infantil no veurà interrompuda la seva tasca per motius sanitaris.

Al final del curs, el consistori infantil presentarà a l’alcaldessa el resultat d’aquests mesos de treball.

Es constitueix el 22è consistori infantil de Vic
Etiquetat a: