Els altres projectes que es portaran a terme seran la promoció comercial de l’Eixample Morató i carrer Nou, i la millora de la plaça dels Màrtirs amb sortidors d’aigua.

La instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum a l’escola Guillem de Mont-rodon i a la llar d’infants dels Caputxins ha estat el projecte guanyador de la cinquena edició dels pressupostos participatius de l’Ajuntament de Vic. Amb 490 vots (el 12,62%), aquesta proposta per promoure l’energia solar fotovoltaica, reduir la dependència de la connexió a la xarxa i lluitar contra el canvi climàtic és la que ha rebut més suport per part dels veïns i veïnes de la zona Verda del Merma. La instal·lació d’energia solar fotovoltaica per a l’autoconsum és un exemple per a la ciutadania que genera un efecte multiplicador i dóna a conèixer la importància de l’estalvi i l’eficiència energètica a més de 600 alumnes i a les seves famílies.

Tant a l’escola Guillem de Mont-rodon com a la llar d’infants dels Caputxins es posaran pantalles informatives perquè es puguin visualitzar els consums i la producció d’energia instantània, amb l’objectiu de deixar instal·lat un element visual que faci pedagogia de l’estalvi energètic. El pressupost total d’aquest projecte és de 75.000 euros.

El segon projecte més valorat, amb 484 vots (el 12,46%) i només sis de diferència respecte el projecte guanyador, ha sigut el que fa referència a la promoció del comerç i la reactivació de locals comercials tancats del carrer Nou i de l’Eixample Morató. Buscant una revitalització similar al projecte d’èxit del carrer de la Riera, es proposa treballar a partir de quatre eixos principals per posicions i diferenciar aquest barri de la ciutat: crear la identitat ‘Un barri amic dels nens i nenes’, fomentar l’emprenedoria i la promoció econòmica, millorar l’entorn fent una valoració de tot allò que urbanísticament ha de tenir el barri perquè es pugui considerar la zona de l’Eixample Morató un lloc per a infants i les seves famílies, i crear una campanya publicitària per donar a conèixer el barri i la nova marca, així com també desenvolupar accions de dinamització lligades a campanyes comercials concretes i pensades per a nens i nenes. El pressupost total és de 28.970 euros i la durada de la intervenció, un any .

En tercer lloc ha quedat la innovadora proposta de millora de la plaça dels Màrtirs, que consisteix en desmuntar un tram del paviment de la plaça i munta-hi jocs d’aigua integrats (tipus sortidors) amb la doble funció de joc i de mitigació d’altes temperatures durant l’estiu, de manera que la plaça pugui esdevenir un refugi climàtic. A un cantó de la plaça es col·locarà una font accessible, ja que l’actual forma part del conjunt arquitectònic però no és accessible a tothom. El pressupost total d’aquesta iniciativa, que ha tingut 382 vots (el 9,84%), és de 200.000 euros. Tot i que per raons de limitació pressupostària no es podrà realitzar del tot aquest projecte, “el que puguem fer ens servirà per veure si té èxit i si a la gent li agrada”, ha comentat Josep-Ramon Soldevila, regidor de Participació.

En la presentació dels resultats dels pressupostos participatius d’aquest any, Soldevila ha recordat que aquesta ha sigut la cinquena edició i la quarta en què la votació s’organitzava per zones que coincideixen amb les de la Festa Major. Soldevila també ha apuntat que aquest any s’ha ampliat l’aportació en 50.000 euros respecte edicions anteriors i que “els 200.000 euros van íntegrament destinats als projectes guanyadors”.

Malgrat la situació de pandèmia d’aquest any, que ha demorat i fet més complicat el procés habitual ja que “no s’han pogut fer les reunions presencials”, segons el regidor, al final s’han pogut tirar endavant igualment. La participació a la zona Verda del Merma ha sigut del 4,36%, quan el 2016, última vegada que va votar aquesta àrea veïnal, va ser del 4,13%. Cal tenir en compte que “és la zona més poblada de la ciutat” i que de 15.542 persones empadronades a la zona i majors de 16 anys amb dret a vot, finalment han votat 677 persones. Soldevila s’ha mostrat satisfet del nombre de vots emesos, si es té en compte que “a les ciutats grans la participació en aquest tipus de processos sol ser d’entre el 2% i el 4%.

Des del 14 de setembre fins al 4 d’octubre, els veïns i veïnes majors de 16 anys i empadronats a la zona Verda del Merma de Vic -barri dels Caputxins, del Nord, de Sant Llàtzer, de les Quatre estacions i la part nord i est del centre històric- han pogut votar els 17 projectes finalistes als pressupostos participatius d’aquest any. Els projectes finalistes s’han emmarcat en el foment de la mobilitat sostenible, les intervencions per millorar el canvi climàtic i mitigar les altes temperatures de l’estiu amb refugis climàtics, l’accessibilitat de voreres, la promoció del comerç i el foment de la cultura i l’educació.

La instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’escola Guillem de Mont-rodon i la llar d’infants dels Caputxins guanya els pressupostos participatius
Etiquetat a: